Pereiti prie turinio

Tipinės pirkimo-pardavimo sutartys


Mikas123

Sutartys  

43 nariai prabalsavo

  1. 1. Ar naudojatės pirkimo pardavimo sutartimis?

    • Taip, daugumoje atvejų.
    • Taip, tik tuomet kai prekės suma didelė.
    • Ne, nesinaudoju, bet jei būtų paprasta išdirbta forma, naudočiau.
    • Ne, pirkdamas iš 4x4 forumo, pasitikiu čia esančiais nariais
    • Ne, nesinaudoju, man to nereikia.


Rekomenduojami pranešimai

Manau kad visiems būtų šiokia tokia nauda jei kas paruoštų kelis tipinius sutarties šablonus, kur būtų galima tik atsisiūsti ir įrašyti sumą, datą, perkamą daiktą ir pastabas. Jei pardavėjas atsisako pasirašyti tai net nevažiuoji pirkti, jei važiuoji ir žinai kad atsisako pasirašyti tada supranti kad perki iš beviltiškos situacijos ir greičiausiai suvogdamas kad visko gali būti, tačiau, tačiau nepaneigsite fakto kad bet koks nutikimas palengvitų situaciją jei turėsi raštą kad sumokėjai pinigus. O daugumai trūksta juridinio išsilavinimo surašyti teisyngai, tad dažniausiai numoja ranka ir belieka tik pasitikėjimas kad parduodantysis yra iš 4x4 forumo.

Kiek žinau yra forume juristų, gal galėtų bent tipinėmis sutartimis kelis šablonus paruošti? Svarbiausia kad būtų fiksuojama suma kaip faktas, toliau problemos atveju jau gali spresti ar kreiptis į teismą ar ne ir kokie šansai su juristu asmeniškai.

Manau tai būtų daug kam naudinga, ir iškyrus temą parduodu skiltyje.

Siūlau padiskutuoti šia tema.

Redagavo Mikas123
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

tai gal ir kurk naują temą... nes ši tema apie konkrečius "skundus"... ten galės diskutuoti, kas norės pasirašinėti už kiek pardavė, o juristai pakomentuos apie pajamas ir mokesčius ir inspekcijas... :)

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Manau neteisyngai mane interpretavai, mano mintis tik tame kad tipinė sutartis su laukeliais ką pats turi perkantysis įrašyti. Nes sutiki, kad jei nusiperki gerą daiktą kaip dažniausiai ir pristato pardavėjas, na nebėgsi skelbtis už kiek ir ką, tai lieka tarp pardavėjo ir pirkėjo, tačiau jei pardavėjas parduoda prekę su tikslu apixxisti, tada jau kažkoks rankoje irodymas yra. Galiausiai nesažiningi pardavėjai suvoks kuo rizikuoja, mokesčiai, pajamos ir kita, o tai gerokai tramdys norinčius pasipelnyti bet kokia kaina. Na tai tik buvo fiks mintis, tiesiog jei neįvertinu visų subtilybių, galima tiesiog diskutuoti. Manau tema verta bent jau diskusijų.

Taip pat manau kad tema apie tipines sutartis turėtu būti temoje "parduodu" ir išskirta, taip pat kaip ir ši tema, turėtų ten būti, matai ką parduoda, vietoj pasitikrini pardavėją, o dabar reik naršyti forumą ieškoti kur ta tema randasi, tikiu kad tu kaip adminas ir savininkas puikiai žinai forumo subtilybes, tačiau ne visi adminai čia yra :) kaip kuriems ir laiko stoka yra.

Redagavo Mikas123
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

na taip ir supratau ir palaikiau siūlydamas kurti atskirą temą (arba šiuos postus galiu išskirti į atskirą temą)...

generuok tas reikalingas grafas, talpink, kažkas dar kažką pridės ir išgrynintą formą pakabinsim taisyklėse ir pirmoj temoj pardavimuose... 

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Sveiki kolegos, bendraminčiai.

Manau būtina padiskutuoti perku-parduodu tema.

Kas kart vis išlenda pardavėjai, paslaugos tiekėjai švelniai tariant pizxxdukai. Manau ne tik juos reikia viešinti, bet ir prevencija užsiimti. Viešinimui jau tema yra kaip kad "Smėlio dėžės huliganai" http://www.4x4forum.lt/index.php?/topic/26604-smėlio-dėžes-chuliganai/

Taip pat dažnais atvejeis, iš patiklumo, naivumo, pasitikėjimo, galiausiai vien dėl to kad pardavėjas yra šio forumo narys, pasitaiko pardavėjų pasinaudojančiais minėtas savybes turinčiais kolegomis. Kadangi kaip administratoriai dažnai akcentuoja, šis forumas nėra komercinis, vadinasi skiltis "parduodu" yra grynai bendraminčių savitarpio pagalbos formatas.

Konkrečiai manau reikalynga diskusija apie pirkėjo pardavėjo juridinius santykius. Tiesa aš šioje srityje nesu išmanantis, tačiau net neabejoju kad forume yra vienas kitas žmogus iš to gyvenantis. Manau gražu iš jų pusės būtų bent kokius šablonus išdirbti :)

Suprantu, kad yra ne tik pardavėjai sukčiaujantys, yra ir pirkėjų tokių, tad manau tiek vienai stovyklai tiek kitai tokios mini sutartys būtų labai naudyngos.

Kiek tai realu, lai tai išmanatys žmonės pasako, na o mes savo ruožtu diskutuokime kas mums yra aktualu.

Taip pat patogumo dėlei manau turėtų "parduodu" skiltėje būti net tipinė automobilio pirkimo pardavimo sutartis, žinoma galima rasti internete, bet kad jau šiame forume esame tai neužims daug vietos kad ir nuorodą patalpinti iškirtoje temoje.

 

Prašau visų, prisijungti prie diskusijos, kad ir žodžiu "palaikau" taip matysis kiek aktuali ši tema yra, ir galbūt žmonės turintys galimybes bei sugebėjimus padės paruošti tokios sutarties šablonus. Pavyzdžių kurių patys nenorėtume papulti turime, kad ir Šaro :) daug kas šaipėtės iš Šaro, kiti kvailiu vadino savo kolegą, dar kiti siūlė veidą zbignei išdaužyti, tačiau kvailinti ir šaipytis, toks tipiškas iškirtainai lietuvio bruožas, gal jau laikas keistis? Užtenka juoktis iš kito nelaimės, geriau susitelke keiskime šį požiūri kad ir po smiltelę?

Ką pasakysite kolegos?

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Palaikau ideja, tai labiau aktualu perkantiems prekes is foto, realiai nemacius, pvz. jai preke randasi Lietuvos gale kur nors uz 400 km ir nera galimybes iskarto nulekti pasiziureti ir paimti. Galima telefonu aptarti kaip bus surasoma sutartis apie prekes bukle ir persiusti uzstata jai tinka. Po keliu dienu nuvaziuoji surasai ir isvaziuoji.

Cia labiau taikoma varikliams kuriu neeina uzkurti, nes isimtas is masinos, padangos jau buna be disku ir oro, nuimta gerve nelabai ir patikrinsi ar traukia, netgi diskai ar lygus...

Teko forume buti apgautam karta, taciau turime ir geru zmoniu, neblogas variantas prie avataro kai buna + ir - , bet vel gi, primaigyt patys zinote galima daug ir neteisingai.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Nesu 100 % tikras, tačiau bent versle mes taikom tokią praktiką kad surašai sutarti, pasirašai, atskanuoji ar nufotkini, tada nusiunti meilu, tada avansas ir kada patogu pasiimi. Na o sutartyje aprašomi dalykai kurie svarbūs. Tokie per kiek laiko pasiimti, prekės stovis, galiausiai garantija ir kokiomis sąlygomis. Suprantu kad tai apstraktu, tačiau tai veikia. Bet kokiu atveju, ginčai atranda galimybę būti sprendžiami teisme. Suprantama kad suteikti garantiją išimtam varikliui slidu, bet sutikite, jei išardai ir matai kad variklis užveltas tai jau gali reikšti pretenziją kad daiktas nėra idealus kaip kad pasitaikų skelbimų "ledas". O vogto daikto įsigijimas ir manau kažkokių galimybių suteikia pirkėjui ginti savo teises.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Jūs čia apie ką?

 

Ar manot, kad kas nors pirkdamas/parduodamas nudrožtas padangas ar naudotas detales sutartis pasirašinės? Nesvaikit.

 

O jei perkat naujus daiktus, tai ir taip einat į oficialias parduotuves.

viskas priklauso nuo sumos kuria tu rizikuoji.............

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Labai nesiplečiant - pagal Civilinio kodekso (CK) 1.73 straipsnį fizinių asmenų sudaromi sandoriai turi būti rašytinės formos, jeigu sandorio suma sudarymo metu yra didesnė nei 1500 Eur, išskyrus sandorius, kurie įvykdomi sudarymo metu. Tad jeigu pinigai sumokami ir iškarto gaunamas daiktas, rašytinės formos sutarties nereikia ir viršijant 1500 Eur.

Dėl pardavėjo pareigų - pagal CK 6.317 str. ir 6.363 str. pardavėjas parduodamas daiktą patvirtina, kad tas daiktas priklauso jam bei yra tinkamos kokybės (garantija pagal įstatymą). Pagal CK 6.333 str. pardavėjas atsako už daiktų trūkumus, jeigu pirkėja įrodo, kad jie atsirado iki daiktų perdavimo. Sprendžiant ar daiktas yra tinkamos kokybės paprastai reikia nustatyti ar daiktas atitinka pardavėjo pateiktą aprašymą ir turi tokias savybes kaip kad pardavėjo pateiktasis daiktas; taip pat vertinama ar daiktas tinkamas naudoti tam, kam tokios rūšies daiktai paprastai naudojami. Yra ir daugiau kriterijų, kuriais remiantis spręstinas klausimas ar daiktas buvo parduotas tinkamos kokybės.

Dėl daiktų grąžinimo - aktualios yra LRV 2001 m. birželio 11 d. nutarimu 697 (su vėlesniais pakeitimais) patvirtintos mažmeninės prekybos taisyklės, kuriose nurodyta, kad nekokybiškos prekės keičiamos ar grąžinamos vadovaujantis CK 6.363 ir 6.364 straipsniais (18, 19 punktai). Pagal minėtus CK straipsnius asmuo, kuriam buvo parduota nekokybiška prekė turi teisę per protingą laiką, bet ne ilgiau, kaip per du metus, savo pasirinkimu:

1) reikalauti iš pardavėjo nemokamai pašalinti daikto trūkumus (pataisyti daiktą);

2) reikalauti iš pardavėjo nemokamai pakeisti netinkamos kokybės daiktą tinkamos kokybės daiktu;

3) reikalauti iš pardavėjo atitinkamai sumažinti kainą;

4) vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti sugrąžinti sumokėtą kainą.

Apibendrinant, mano nuomonę, norint apsisaugoti nuo piktavalių pakanka perkant daiktą pasirašyti elementarią sutartį, kas iš ko už kokią kainą ir kokį daiktą pirko. Papildomai nepakenks turėti skelbimo turinį (pvz. print screen) ir esant nesklandumui, pilnai įmanoma ginti savo pažeistas teises.

Redagavo skrajojantis_olandas
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

turi omeny laisvos formos sutrati?

stilium as toks ir anoks pirkau is tokio belekokio, toki vat daikta pasizyminti tokiomis puikiomis savybemis uz vat tokia ispudinga kaina. parasai, a/k, data ?

Taip. Kalbant apie "puikias savybes" reikia turėti omeny, kad perkamas daiktas yra naudotas, bet nepaisant to tas daiktas turi būti geros kokybės įvertinus protinga nusidėvėjimą, bei turi būti tinkamas naudoti pagal paskirtį.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

. Pagal minėtus CK straipsnius asmuo, kuriam buvo parduota nekokybiška prekė turi teisę per protingą laiką, bet ne ilgiau, kaip per du metus, savo pasirinkimu:

 


1) reikalauti iš pardavėjo nemokamai pašalinti daikto trūkumus (pataisyti daiktą);

2) reikalauti iš pardavėjo nemokamai pakeisti netinkamos kokybės daiktą tinkamos kokybės daiktu;

3) reikalauti iš pardavėjo atitinkamai sumažinti kainą;

4) vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti sugrąžinti sumokėtą kainą.

Apibendrinant, mano nuomonę, norint apsisaugoti nuo piktavalių pakanka perkant daiktą pasirašyti elementarią sutartį, kas iš ko už kokią kainą ir kokį daiktą pirko. Papildomai nepakenks turėti skelbimo turinį (pvz. print screen) ir esant nesklandumui, pilnai įmanoma ginti savo pažeistas teises.

 

Tai gaunasi taip, kad aš nuperku naudotus halogenus iš kolegos, ir naudojant po pusmečio pradeda rasoti ir pradeda po kiek laiko reflektorius rūdį gaudyti. Aš turiu sutartį ir po kokių 8 mėn. jamu kolegą už galvos ir sakau: -tavo prekė nekokybiška ir noriu, kad tu man pakeistum kokybišku arba mažini kainą ir grąžini dalį pinigų. Aš čia gerai suprantu, kad taip turėtų būti?

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Manau kad ši sąvoka rašytinėje sutartyje turėtų tikrai egzistuoti (citata iš skrajojančio olando komentaro): "pardavėjas parduodamas daiktą patvirtina, kad tas daiktas priklauso jam bei yra tinkamos kokybės"

Nes perkant daiktus iš fizinio asmens, man labiausiai visada nerima kelia tai ar pardavėjas yra tikras daikto savininkas, ta prasme ar neperku vogto daikto (principo reikalas), o greta to kokybė.

Kreipiuosi į kolegą Skrajojantį olandą,

Manau daigiausiai ir subtiliausias reikalas tokių sutarčių reikale yra kokybės aprašymas. Tarkim nesenu kolegos atveju kuris aprašytas "smėlio dėžės huliganai" pirko variklį, jis negalėjo pirkimo metu patikrinti variklio būklės, tačiau kai jau galėjo, tai yra parvažiaves namuose, pamatė kad vidus baisus, bet jau tada pardavėjas pareiškia kad jo parduotas daiktas išardytas, ir jis tarsi atsisako į visas jam metamas pretenzijas, žinoma toje pačioje situacijoje gali pakliūti ir pardavėjas su nesaziningu pirkėju, nuperka gerą variklį, išardo, pasiima/sukeičia kitomis dalimis ir klykia kad blogą variklį pardavėjas jam įkišo.

Reziumuoju klausimą, kaip turėtų skambėti pirkimo pardavimo sutarties punktas apie daikto kokybę kad pirkėjas ir/ar pardavėjas būtų bent kiek apsaugotas? Manau tai bene slidžiausia vieta visoje sutartyje.

Gal pakomentuosi kolega?

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

pastebėjimas dėl "ardymo" - verta daryti foto proceso eigoje... tai ir kaip metodinė medžiaga praverčia ir kaip įrodymas, jei kas "atrandama".. :)

Leisk paklaust kaip atskirt ar ta foto sesija nupirkto ir vardan patikrinimo ardomo daikto , ar to kuris pas mane sulūžęs  ;)

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

 

. Pagal minėtus CK straipsnius asmuo, kuriam buvo parduota nekokybiška prekė turi teisę per protingą laiką, bet ne ilgiau, kaip per du metus, savo pasirinkimu:

 

1) reikalauti iš pardavėjo nemokamai pašalinti daikto trūkumus (pataisyti daiktą);

2) reikalauti iš pardavėjo nemokamai pakeisti netinkamos kokybės daiktą tinkamos kokybės daiktu;

3) reikalauti iš pardavėjo atitinkamai sumažinti kainą;

4) vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti sugrąžinti sumokėtą kainą.

Apibendrinant, mano nuomonę, norint apsisaugoti nuo piktavalių pakanka perkant daiktą pasirašyti elementarią sutartį, kas iš ko už kokią kainą ir kokį daiktą pirko. Papildomai nepakenks turėti skelbimo turinį (pvz. print screen) ir esant nesklandumui, pilnai įmanoma ginti savo pažeistas teises.

 

Tai gaunasi taip, kad aš nuperku naudotus halogenus iš kolegos, ir naudojant po pusmečio pradeda rasoti ir pradeda po kiek laiko reflektorius rūdį gaudyti. Aš turiu sutartį ir po kokių 8 mėn. jamu kolegą už galvos ir sakau: -tavo prekė nekokybiška ir noriu, kad tu man pakeistum kokybišku arba mažini kainą ir grąžini dalį pinigų. Aš čia gerai suprantu, kad taip turėtų būti?

 

Kolega, viskam yra sveikas protas. Ar paciam atrodo, kad būtų logiska po 8 men reiksti pretenzijas dėl įsigyto deveto daikto? Įstatymas (CK) numato, kad pretenzija gali būti reiskiama per protinga termina. Kitas dalykas tas, jog pretenzija reiskiantis (kreipimosi į teisma atveju, ieskinį reiskiantis asmuo (ieskovas)) turi pareiga įrodyti aplinkybes kurias jis teigia egzistuojant. Taigi jeigu sugebėtum teismą (teisminio nagrinėjimo atveju) įtikinti, kad tau buvo parduoti nekokybiski zibintai, tu būtum teisus. Bet manau, neieškokim to ko nepametę, o vadovaukimės sveiku protu ir nekils tokiu klausimu.

Redagavo skrajojantis_olandas
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Reziumuoju klausimą, kaip turėtų skambėti pirkimo pardavimo sutarties punktas apie daikto kokybę kad pirkėjas ir/ar pardavėjas būtų bent kiek apsaugotas? Manau tai bene slidžiausia vieta visoje sutartyje.

Gal pakomentuosi kolega?

Atsakymą konkretų tokioje situacijoje sunku  pateikti. Tačiau sutaries sąlyga, kad pardavėjas parduoda daikta tinkamos kokybės, įvertinus protingą nusidėvėjimą bei tinkamą naudoti ir yra garantija, kad pirkėjas gaus tai ko tikisi daiktą pirkdamas.

Galiu pasakyti kaip tokioje situacijoje kuri aprašyta "smelio dezes chuliganai" elgčiausi aš. Pirma, tai pradėjęs ardyti ir radęs kad daiktas visai netinkamas naudoti visa tai maksimaliai užfiksuočiau pats, o dar gal ir pasikviesčiau antstolį faktinių aplinkybių konstatavimui, kad jis užfiksuotų visą situaciją ir pateikčiau raštišką pretenziją pardavėjui (iki pateikiant siūliau gražiuoju spręsti klausima). Nepavykus klausimo išspręsti taikiai, lieka tik vienas kelias - kreiptis į teismą dėl pažeistų teisių gynybos, kartu su ieškiniu pateikiant išsaugotą skelbimo turinį, susirašinėjimą, nuotraukas padarytas ardant variklį, antstolio faktinių aplinkybių konstatavimo protokolą, kitus įrodymus.

Klausiantiems kas įrodys, kad nuotraukos yra būtent to o ne kito variklio ar turintiems kitų panašių klausimų atsakymas paprastas - civilinio proceso metu, jeigu negalima kategoriškai atsakyti buvo vienas faktas ar ne, teismas remdamasis bylos įrodymais sprendžia labiau tikėtina, kad faktas buvo ar labiau tikėtina, kad jo nebuvo (CPK 176 str.). Aptariamu atveju, kuomet yra skelbimas dėl daikto pardavimo, daikto pirkimo faktas, duomenys kokios kokybės daiktas buvo rastas jį išardžius ir pan. jūsų manymu labiau tikėta, kad teismas patikės, jog nuotraukose užfiksuotas skelbime nurodytas daiktas ar priešingai? Manau, daug klausimu nekyla.

Redagavo skrajojantis_olandas
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolega, viskam yra sveikas protas. Ar paciam atrodo, kad būtų logiska po 8 men reiksti pretenzijas dėl įsigyto deveto daikto? Įstatymas (CK) numato, kad pretenzija gali būti reiskiama per protinga termina. Kitas dalykas tas, jog pretenzija reiskiantis (kreipimosi į teisma atveju, ieskinį reiskiantis asmuo (ieskovas)) turi pareiga įrodyti aplinkybes kurias jis teigia egzistuojant. Taigi jeigu sugebėtum teismą (teisminio nagrinėjimo atveju) įtikinti, kad tau buvo parduoti nekokybiski zibintai, tu būtum teisus. Bet manau, neieškokim to ko nepametę, o vadovaukimės sveiku protu ir nekils tokiu klausimu.

Bendram kontekste viskas aišku, bet išeinat iš šių apibrėštų CK ribų, paprastam žmogeliui paskaičius gali gautis, kad nupirks padanga iš kito asmens ir dar du metus jis turi rezervą. Aukščiau pateikiau būtent tokį pvz. norint sulaukti komentaro, nes yra žmonių kurie ir ieškos ko nepamete ir ko nemate. Kam aktualu tas manau naudajasi tomis sutartimis. Manau Mikai gal ir apklausą įmesk, labai būtų įdomų pažiūrėti rezultatą.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Susikurkite paskyrą arba prisijunkite, jei norite komentuoti

Komentuoti gali tik registruoti nariai

Susikurkite paskyrą

Prisijunkite prie mūsų bendruomenės.

Užsiregistruoti

Prisijungti

Turite paskyrą? Prisijunkite.

Prisijunkite dabar
×
×
  • Pasirinkite naujai kuriamo turinio tipą...

Svarbi informacija

By using this site, you agree to our Terms of Use.