Pereiti prie turinio

Rukyta mesa


pika`sso

Rekomenduojami pranešimai

  • Atsakymus 309
  • Sukurta
  • Paskutinis atsakymas

Aktyviausi šioje temoje

Aktyviausi šioje temoje

Nuotraukos

Jei mėgsti vytintą kiaulieną, galiu duoti išbandytą receptą, darau pats dažnai - perki išpjovą ir turi delikatesą, bet geriau daryti, kai radiatoriai bute šyla, paprasčiau išdžiovinti.

Kažkada buvome tokią diskusiją užkūrę forume.

gali, Rimai priminti placiau?

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Jei mėgsti vytintą kiaulieną, galiu duoti išbandytą receptą, darau pats dažnai - perki išpjovą ir turi delikatesą, bet geriau daryti, kai radiatoriai bute šyla, paprasčiau išdžiovinti.

Kažkada buvome tokią diskusiją užkūrę forume.

atsiūsk ir man, ačiū

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Na va, Atrodo įkliuvome . . .  :mellow:   tuoj bus receptas . .  be žolelių 

 

 

 

.VYTINTA MĖSA

   Lengviausia vytinti išpjovą bet tinka ir kumps ir nugarinė.

Mėsą pjaustau plokšiais gabalais nuo 200 gr iki 500 gr. 2-4 cm storio.  Galima ir didesnius, svarbu, kad nebūtų apvalūs ir stori.

Mėsą įtrinti druska (1 valg.š. - 1 kg mėsos), pipirais ir česnakais (jų pagal skonį ir pageidavimą), galima į šį mišinį įberti truputį cukraus - tada mėsa bus raudonesnė. Čia po keleto kartų nusistovės proporcijos pagal skonį.

 

   Taip paruoštą mėsą 3-4 dienas laikyti šaltai (galima ir šaldytuve) uždengtame dubenyje (išsiskirs šiek tiek skysčio), kasdien pavartyti bent 2 kartus - kad vienodai įsigertų prieskoniai.  Paskui mėsa ištraukiama, nuvarvinama.

Aš dar pavolioju prieskonuose – čiobreliai, mairūnai , stambaus malimo pipirai, raudonėliai sumaišyti su keliais šaukštais džiuvėsių. Džiuvėsių galima ir nedėti.

Galima apvynioti marlės sluoksniu, tada džiūstantys džiuvėsiai ir prieskoniai nebyrės, bus švaresnė džiovinimo vieta.

Pakabinama gerai (net labai gerai) ventiliuojamoje patalpoje – aš kabinu vonioje, prie radiatoriaus ir praveriu langą.  Galima vytinti ir šaltoje patalpoje.  Jau po savaitės galima ragauti, geriau po dviejų – labai priklauso nuo mėsos gabaliuko dydžio.   Vytinimo laikas priklausys nuo ventiliacijos efektyvumo, norimo išdžiuvusios mėsos kietumo ir, žinoma, mėsos gabaliuko dydžio. Pvz. išpjovą džiovinu nuo 2 savaičių (apdžiuvusi plutelė, bet vidus minkštas) iki 4-5 savaičių visa mėsytė sukietėja kaip brinza . Kai vytinimo procesas baigtas – išorė kieta, vidus dar minkštas, galima laikyti šaldytuve vis pravėdinant arba geriau šaltoje vėdinamoje patalpoje.

 

Skanaus!

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Na va, Atrodo įkliuvome . . .  :mellow:   tuoj bus receptas . .  be žolelių 

 

 

 

.VYTINTA MĖSA

   Lengviausia vytinti išpjovą bet tinka ir kumps ir nugarinė.

Mėsą pjaustau plokšiais gabalais nuo 200 gr iki 500 gr. 2-4 cm storio.  Galima ir didesnius, svarbu, kad nebūtų apvalūs ir stori.

Mėsą įtrinti druska (1 valg.š. - 1 kg mėsos), pipirais ir česnakais (jų pagal skonį ir pageidavimą), galima į šį mišinį įberti truputį cukraus - tada mėsa bus raudonesnė. Čia po keleto kartų nusistovės proporcijos pagal skonį.

 

   Taip paruoštą mėsą 3-4 dienas laikyti šaltai (galima ir šaldytuve) uždengtame dubenyje (išsiskirs šiek tiek skysčio), kasdien pavartyti bent 2 kartus - kad vienodai įsigertų prieskoniai.  Paskui mėsa ištraukiama, nuvarvinama.

Aš dar pavolioju prieskonuose – čiobreliai, mairūnai , stambaus malimo pipirai, raudonėliai sumaišyti su keliais šaukštais džiuvėsių. Džiuvėsių galima ir nedėti.

Galima apvynioti marlės sluoksniu, tada džiūstantys džiuvėsiai ir prieskoniai nebyrės, bus švaresnė džiovinimo vieta.

Pakabinama gerai (net labai gerai) ventiliuojamoje patalpoje – aš kabinu vonioje, prie radiatoriaus ir praveriu langą.  Galima vytinti ir šaltoje patalpoje.  Jau po savaitės galima ragauti, geriau po dviejų – labai priklauso nuo mėsos gabaliuko dydžio.   Vytinimo laikas priklausys nuo ventiliacijos efektyvumo, norimo išdžiuvusios mėsos kietumo ir, žinoma, mėsos gabaliuko dydžio. Pvz. išpjovą džiovinu nuo 2 savaičių (apdžiuvusi plutelė, bet vidus minkštas) iki 4-5 savaičių visa mėsytė sukietėja kaip brinza . Kai vytinimo procesas baigtas – išorė kieta, vidus dar minkštas, galima laikyti šaldytuve vis pravėdinant arba geriau šaltoje vėdinamoje patalpoje.

 

Skanaus!

Dėkui už receptuką, aš visą procedūrą darau panašiai tik kad mėsą šaldytuve laikau 1-2 savaites ir indelyje padedu medine lentelę, kad mėsa negulėtų išskirtame skystyje...

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

su vaisiu dziovykle kazi nebutu visas vytinimo procesas daug greitesnis ir patogesnis?

mama turi toki https://www.varle.lt/vaisiu-dziovintuvai/dziovintuvas-grybams-ir-vaisiams-mpm-msg-02-400w--1330956.html

tai grybus ir obuolius dziovina isijuosusi. Gal ir mesa nepasididziuotu isdziuti tokiame ? :)

Redagavo tunks
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

su vaisiu dziovykle kazi nebutu visas vytinimo procesas daug greitesnis ir patogesnis?

mama turi toki https://www.varle.lt/vaisiu-dziovintuvai/dziovintuvas-grybams-ir-vaisiams-mpm-msg-02-400w--1330956.html

tai grybus ir obuolius dziovina isijuosusi. Gal ir mesa nepasididziuotu isdziuti tokiame ? :)

 

Reikia pabandyti, čia turėtų būti jau supjaustyta. Prieš tai bent pora dienų padžiovinta natūraliai.

 

Bet šita džiovyklė karštoka - apie 40 laipsnių, gali skoniui pakenkti.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Kokios mėsos bus ir kas per pinigai būtų?

 

 

O Alytuje nėra ūkininkų produkcijos ?  Kai važiuoju į Marijampolę pas tėvus, visada ką nors nuperka. Ir skanu ir kainos nuo vilnietiškų skiriasi.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

O Alytuje nėra ūkininkų produkcijos ?  Kai važiuoju į Marijampolę pas tėvus, visada ką nors nuperka. Ir skanu ir kainos nuo vilnietiškų skiriasi.

Yra Rimai, pas mus visko, tik, kad ta kokybė nekokia. Kai pažiūri atrodo gražiai, o nusipirkus nelabai norisi ir valgyt, guma kažkokia. Žmona Kelis kartus pas kaimo bobutes buvo lašinukų gavus nupirkti, tai malonu valgyti, burnoj tirpsta, ir skonis kitas. Turguje jau seniai nebeperkam rūkytų gaminių.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Yra Rimai, pas mus visko, tik, kad ta kokybė nekokia. Kai pažiūri atrodo gražiai, o nusipirkus nelabai norisi ir valgyt, guma kažkokia. Žmona Kelis kartus pas kaimo bobutes buvo lašinukų gavus nupirkti, tai malonu valgyti, burnoj tirpsta, ir skonis kitas. Turguje jau seniai nebeperkam rūkytų gaminių.

 

 

Jo ,  labai įdomu kaip kolegai pasiseks mėsytę išrūkyti.  

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Pas močiutę kaime, ant aukšto kamine toks praplatėjimas buvo, kaip mažas kambariukas, į kurį per dureles užeit galima. Ten kumpiai ir skilandžiai mėnesius kabodavo ir kūrenant pečių rūkydavosi. Buvo tai labia seniai, bet tokio skonio lig šiol negaliu užmiršti...

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

viena karta tikrai nuosirdziai nustebau kai suzinojau kad žemaitijoje 2 savaites ir ilgiau rukena ....

saltas rukymas trunka labai ilgai, gal net keleta savaiciu

karstas - keliolika valandu, grubiai - diena

Redagavo pika`sso
Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

saltas rukymas trunka labai ilgai, gal net keleta savaiciu

karstas - keliolika valandu, grubiai - diena

Tikra tiesa as kai rukausi sau tai 4 kurenu nuo ryto iki tamsos ir nakciai uzkraunu ryte net kurti nerikia dar angliu lieka. Svogeris backoje rukina su ilga gerkle tai dvi dienos ir gatava :) bet ir matosi kad karstesnio dumo daugoka.

Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Susikurkite paskyrą arba prisijunkite, jei norite komentuoti

Komentuoti gali tik registruoti nariai

Susikurkite paskyrą

Prisijunkite prie mūsų bendruomenės.

Užsiregistruoti

Prisijungti

Turite paskyrą? Prisijunkite.

Prisijunkite dabar

×
×
  • Pasirinkite naujai kuriamo turinio tipą...

Svarbi informacija

By using this site, you agree to our Terms of Use.